Bethlen Gábor Alap

A Sárkeresztúron, 2018. jún.21-24. között megtartott, Keresztúr Névű Települések XIX. Nemzetközi Találkozója a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. BGA/7622/4/2018 számú „Nemzetpolitikai célú támogatások” előirányzat terhére nyújtott támogatás felhasználásával jöhetett létre.

A program a támogatási szerződés szerint valósult meg. A kitűzött célok teljes mértékben megvalósultak, ezeket a pályázat tartalmazza. A találkozón anyaországi és határon túli települések delegációi vettek részt, mégpedig a következő helyekről:

APÁTKERESZTÚR, BALATONKERESZTÚR, BEREKERESZTÚR, BODROGKERESZTÚR, CSERNAKERESZTÚR, DRÁVAKERESZTÚR, HEJÓKERESZTÚR, KAPOSKERESZTÚR, MAGYARKERESZTÚR, MAROSKERESZTŮR, MURAKERESZTÚR, NEMESKERESZTÚR, PÓKAKERESZTÚR, RÁCKERESZTÚR, RÁKOSKERESZTÚR, SAJÓKERESZTÚR, SARKADKERESZTÚR, SZÉKELYKERESZTÚR, SZILÁGYFÓKERESZTÚR, TISZAKERESZTÚR

A program által elértünk, így közvetlenül támogatásban részesült kb. 700 fő; közvetett módon, a kulturális fesztivál programjainak közönségeként kb. 2000 főt támogatott a szervezet.

A nagyon családias és meleg hangulatú rendezvény egy óriási méretű emlékmű felavatásával vette kezdetét Sárkeresztúron. A Hősök terén felállított márványtábla térképszerűen, LED-es jelzőfényekkel mutatja be a Kárpát-medencében található, a Keresztúr Nevű Települések Szövetsége (KNTSZ) tagjait alkotó Keresztúrokat, ill. az összes ilyen nevű települést. Kedves színfolt, szép látvány volt az avatás végén a békét és szabadságot jelképező több tucatnyi galamb levegőbe engedése. Hagyományosan a résztvevők fúvószenekari kísérettel vonultak végig a település főutcáján a fesztiválsátorig, ahol sor került az ünnepélyes megnyitóra.

Csutiné Turi Ibolya, a házigazda Sárkeresztúr polgármestere köszöntötte a jelenlévőket és bemutatta a 2500 lelket számláló települést. Kovács József, a KNTSZ elnöke,

Balatonkeresztúr polgármestere beszédében emlékeztetett a kezdetekre, megemlítve a szövetség történetének fontosabb állomásait. Kiemelte a szövetség céljait, hogy minél több települést bekapcsoljanak a közös munkába, melynek alapja már jelmondattá vált: „A nevünk és a szívünk összeköt.” Mindezek hozzájárultak ahhoz, hogy az idők folyamán sikerült megőrizni különféle hagyományokat, sőt elfeledett szokásokat is újra felfedeztek, és erősödött a nemzeti összetartozás. — Településeink a Kárpát-medencében szétszórva ugyan, de mégis összetartozva élnek, mint ahogy a felavatott márványtáblán is látható. Adja Isten, hogy még sokáig tarthassunk keresztúri találkozókat — zárta szavait az elnök. Dr. Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár megköszönte a szövetség áldásos munkáját, ami szerinte méltó képviselője a közösségépítésnek, mind helyben, mind a „ keresztúriak” között.

Az ünnepélyes megnyitó után megkezdődtek az előre meghirdetett színes programok, melyek között volt nótázás, humor, zene és tánc, sok baráti beszélgetés. Bemutatkoztak az egyes Keresztúrok művészeti csoportjai, de ismert előadók is felléptek — Apostol együttes, Dolhai Attila, Mészáros János Elek, Tábortűz zenekar —, emellett volt rendőrkutyás, trükklovas, valamint mezőgazdasági gépbemutató, lovaskocsizás, kiállítások, kirándulás.

Hagyományteremtő céllal különleges színfolt volt az I.Néptáncos Találkozó, amelyet a helyiek XX. század eleji falusi lakodalmasa zárt.

 

%d bloggers like this: