Események

2024 május

hét ked sze csü pén szo vas
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

„Magyar hősök” című előadás Sárkeresztúron-2024.03.24.

Seres Tamás rendezésében hat 20. századi életutat ismerhettünk meg szívbemarkoló módon és kiváló színészi játékon keresztül. Olyan hősök életét, mint Brusznyai Árpádné Honti Ilona, Gérecz Attila, Kiss Sándor, Olofsson Placid atya, Richter Gedeon és Salkaházi Sára.
A teltházas rendezvényről nagyon mély és megrendült érzésekkel távoztunk.
Nagyon köszönjük az egész stábnak és a színészeknek a fantasztikus élményt.
A műsor a Déryné program támogatásával valósult meg.
Folytatjuk…..

Ünnepség- 2024.03.15.

Március 15-én egy felemelően szép rendezvényen emlékeztünk 1848 hőseire, és adtuk át az Önkormányzat díjait arra érdemes személyeknek.
Dr. Gerendási András háziorvost Díszpolgári címmel tüntette ki Sárkeresztúr Község Önkormányzata.
Rudniczai Rudolfné a Sárkeresztúri Napraforgó Óvoda és Mini Bölcsőde főigazgatója Bokros János-díjban, Lászlóné Farkas Szilvia körzeti ápolónő Dr. Baróti Sándor-díjban részesült.
Ezúton is gratulálunk a díjazottaknak, jó egészséget, és további eredményes munkát kívánva.
Köszönjük az iskola diákjainak és tanárainak a méltó ünnepi műsort.

Második KereszTOR- 2024.03.09.

“Egy tor soha nem az evés-ivásról szól csupán, hanem elsősorban a tartalmasan együtt töltött időről, jó hangulatú beszélgetésekről. A tűzhely melege, a közös sütés-főzés, amiből mindenki kiveszi a részét, összekovácsoló erővel bír, és jobban esnek a társaságban elfogyasztott étkek.
A második KereszTOR-t is ez a szándék hívta életre Sárkeresztúron a helyi klubok és egyesületek, több generáció összefogásával. Ki a kolbásztöltésben jeleskedett, ki a lángos készítésben, kínálásban. Senki nem érkezett üres kézzel, sütemények, nedűk hada sorakozott az asztalokon. A jóízűen beszélgető felnőttek között pedig vidáman szaladgáltak a kicsik.
Köszönöm a szíves meghívást! Mindig öröm számomra ilyen életteli közösségekbe látogatni.”
 

A helység kalapácsa- 2024.03.14.

“A 21. század második évtizedében van valami különlegesen romantikus és reményteljesen emberi abban, hogy van két falu egymás mellett, ahol az egyikben működik egy amatőr színtársulat, akik puszta szerelemből játszanak együtt és azonnal igent mondanak a másik faluban működő kulturális alapítvány meghívására. A helység kalapácsa kerül a színpadra március idusának előestéjén. A színpadon magyarok és cigányok, gyerekek és felnőttek, nagyszülők és unokák játszanak együtt. A nézőtéren a helyi idősek otthonának lakói, tanárok, mérnökök, hivatalnokok, kereskedők, fiatal szülők, tínédzserek… Amajd 200 éves darab mai problémát idéz, és derűt hoz a mai nézőknek. Petőfit éltetjük, aki nélkül ma nem biztos, hogy itt volnánk és az anyanyelvünkön súghatnánk össze a nézőtéren, miközben épp a sajátosan magyar humoron kacagunk.
Köszönöm a barátságot a Sárkör Színtársulatnak és hálás vagyok, hogy olyan vidéken nőttem fel és élek ma is, ahol az emberek még hisznek a kultúrában, annak erejében, hisznek egymásban és egymásnak. Sok ilyen estét kívánok még ide Abára magunknak! Köszönjük Sárkeresztúr!”

Sárvíz Térség Kultúrájáért Alapítvány

A helység kalapácsa- 2024.01.28.

A SárKör Színtársulat második évadát indította január 28-án.
Petőfi Sándor komikus munkáját A helység kalapácsát vittük színpadra.
A tavalyi pajtaszínház program után, idén már önállóan folytattuk a munkát.
Nagy örömünkre idén is rengeteget segített nekünk Kozáry Ferenc színművész is, hiszen több hónap kemény munkája és az ő szakértelme áll az előadás mögött.
Idén a IX. Pajtaszínház Szemlén településünk polgármesterét, Csutiné-Turi Ibolyát is felkérték, hogy a megnyitón ossza meg gondolatait az elmúlt évünkről. Nagy megtiszteltetés volt ez mindnyájunknak.

Íme néhány fotó a bemutatóról. Nagyon köszönjük Fruzsina Hír kiváló munkáját.

2023. Falukarácsony

3. és 4. Gyertyagyújtás és falukarácsony a közösség karácsonyfájánál
‘Szeretnék Neked bölcsességet adni,
de azt csak a múló évek hozhatják meg.
Szeretnék Neked sikert adni, de annak csak akkor van értéke, ha megdolgozunk érte.
Szeretnék Neked boldogságot adni, de az odavezető utat mindenkinek magának kell megtalálnia.
De van egy olyan ajándék, ami adhatok Neked, amely mindig Veled lesz: és az nem más, mint a SZERETET.
Az ünnepi műsor minden műsorszámából ez a szeretet áradt egymás felé ezen az estén is.
Kívánjuk, hogy ezt a szeretet érezze át, és adja át mindenki a karácsony elmúltával is a mindennapokban.
Áldott, békés karácsonyt kívánnak a település kulturális életéért szorgoskodó klubok, egyesületek.

2023. - Advent 2. Vasárnap

A Remény gyertyáját gyújtottuk meg vasárnap a Művelődési Házban. A műsort az anya-gyerek, nagymama-unoka-dédunoka párosok adták. A megható produkció családias hangulatot teremtett, jól illeszkedett az Advent időszakába.
Ahogy elindulunk a karácsonyi készülődés útján, szívünk tele van reménnyel és szeretettel. Ez az időszak emlékeztet minket arra, hogy a szeretet az igazi ajándék, és az egyszerű pillanatoknak is különleges varázsa van. A fa díszítése nem csak díszeket jelent, hanem a család összetartozását és a közös élményeket.
A sütés nem csak finom falatokat hoz, hanem a konyhában töltött vidám órákat és az örömteli kísérletezést. Az ajándékozás nem csak materiális dolgokat jelent, hanem azt is, hogy időt szentelünk arra, hogy másokat boldoggá tegyünk. Ebben a karácsonyi időszakban hagyjuk, hogy a szeretet vezessen bennünket. Bízunk benne, hogy mindannyian megtaláljuk azokat az apró örömöket és csodákat, amelyek körülvesznek minket. Köszönjük mindenkinek a készülést, hogy elfogadták a felkérést és a szereplést. Szebbé tették a jelenlévők napját.
Kellemes karácsonyi készülődést kívánunk! 

Ünnepség- 2023. október 23.

A nemzeti ünnepi megemlékezésünk műsorát ebben az évben is a sárkeresztúri Kacifánt Néptáncegyüttes adta, Egyed László koreográfiájával. A műsor az „Álmodtam egy forradalomról” címet kapta. A történet keretét egy parkban elszundikáló pár álma adja, akik visszarévednek az 1956-os forradalom forgatagába. Felelevenednek a fontosabb helyszínek, események. Mindez a folklorisztika és az archaikus magyar néptánc kifejezőkészségével bemutatva. A jelenlévők együtt élhették át a táncosok örömét, fájdalmát és gyászát. A katartikus élmény most sem maradt el. A műsor végén a szereplők összeölelkezése méltó kifejezése az összetartozásnak. Hála és köszönet fergeteges műsorért, a rengeteg munkáért. Az ünnepségen a koszorúzás és polgármester asszony beszéde után díjátadásra került sor. A megtisztelő Bokros János-díjjal posztumusz Kovács Máriát, Babit tüntettük ki, aki haláláig a Sárkeresztúri Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke volt. Településünk új díszpolgárt is köszönthetett, Ludányi Jánosné személyében, mindannyiunk Mariska nénijét. A helyi civil csoportok és köszöntők végtelen sora is mutatja, hogy az elvitathatatlan érdemek alapján kapott díjak az egész közösség szerint is méltó helyre kerültek.

2023 év októberében rendkívüli megtiszteltetés érte Sárkeresztúrt!

Novák Katalin Köztársasági Elnök Asszony látogatott el hozzánk.

Hatalmas öröm és megtiszteltetés számunkra, hogy fogadhattuk őt és látogatásával elismerte közösségünk munkáját és elkötelezettségét. Mindannyian nehéz időszakot élünk, de szívünk mégis telve van hálával és büszkeséggel. Az elismerés, amit most kaptunk, megmutatja, hogy közösségünk milyen erős és együtt képesek vagyunk megküzdeni bármilyen kihívással. 

Köszönettel tartozunk mindazoknak, akik mellettünk álltak és támogattak minket ezen az úton. Az elismerés nem csak rólunk szól, hanem mindazokról, akik részt vesznek a küzdelmünkben és sikereinkben. Ez a pillanat motivációval tölt el bennünket, hogy tovább menjünk a megkezdett úton, hiszen együtt még erősebbek vagyunk.

A tartalom folyamatosan frissül. 

Megszakítás