CIVIL SZERVEZETEK

Polgárőrség

Sárkeresztúr

Napsugár

Nyugdíjas Klub

Vihar

Lovas Egyesület

Sárkeresztúri Hölgyek

Baráti Köre

Bella Voce

Kamarakórus

Kacifánt

Néptánccsoport

Szeretem Sárkeresztúrt

Egyesület

Sárkör

Színtársulat

Polgárőrség

Sárkeresztúri Polgárőr Egyesület
8125 Sárkeresztúr, Fő utca 34.

Elnökség: 
Nagy Lajos- elnök
Molnár Nagy István- alelnök
Kiss János- titkár

Elérhetőség: 
sarkereszturipolgarorseg@gmail.com
+36309693648

Bemutatkozás:

A Sárkeresztúri Polgárőr Egyesületet 2003-ban alapította 12 fő. Cégbíróságon 2006 óta van bejegyezve az egyesület. Működési területünk Sárkeresztúr közigazgatási területére terjed ki, valamint az Országos Polgárőr Szövetség tagegyesületeként a hatóságokkal kötött együttműködési megállapodásokban foglalt helységekre alkalmanként. Célunk és feladatunk a helyi közrend és közbiztonság védelme, valamint a bűnmegelőzésben való közreműködés érdekében közterület figyelő és járőrszolgálat. Egyesületünknek jelenleg 26 fő tagja van, három tagú elnökséggel. Egyesületünk rendezte a 2019. június 1-jén a XX. Fejér Megyei Polgárőrnapot. Még ez évben elnyerte az Országos Polgárőr Szövetségtől az „Év Polgárőr Egyesülete” kitüntetést. Napi kapcsolatban vagyunk a helyi rendőrőrs parancsnokával és járőreivel. Igyekszünk a falu lakosaival jó kapcsolatot teremteni, felkéréseknek eleget tenni. Egyesületi tagok szolgálati ideje havi beosztás szerint működik, Aktívan részt veszünk a falu
életében. Szinte minden rendezvényen ott vagyunk és segítünk a rendezvények biztosításában. Együttműködési megállapodással rendelkezünk a Sárbogárdi Rendőrkapitánysággal, Sárkeresztúr Község Önkormányzatával, a Székesfehérvári Szakképzési Centrum valamennyi iskolájával, a Sárbogárdi Petőfi Sándor Gimnáziumával. Nagy segítség az egyesületnek a 2015-ben pályázat útján beszerzett Suzuki Vitara összkerekes gépjármű, mellyel a rossz útviszonyok között is tudjuk ellenőrizni a zártkerti ingatlanokat, valamint a külterületeket. Egyesületünk támogatásokból tartja fel magát, mely nagy részét a helyi Önkormányzat és a Megyei Polgárőr szövetség nyújtja.

Napsugár Nyugdíjas Klub

Napsugár Nyugdíjas Klub
8125 Sárkeresztúr,

Elnökség: 
Nagy László- elnök
Ludányi Jánosné 

Bemutatkozás: A Sárkeresztúri Napsugár Nyugdíjas Klub 1987-ben alakult, melynek támogatását az akkori Községi Tanács kérésre rögtön megadta. A
gondolat Döring László, Petrovics József és Nagy János nevéhez kapcsolódik. Szervezésükkel fontos közösségépítő kirándulások valósultak meg a heti
találkozások mellett. Ezeken az összejöveteleken alapították azt a hagyományt is, hogy évente rendszeresen fellépnek a Fejér megyei „Nyugdíjas Ki Mit Tud” fesztiválon. Népi játék formában dolgozták fel a falusi élet meghatározó eseményeit; ezek a kenyérsütés, tollfosztás, libanevelés, babválogatás,
kukoricafosztás, szüret. Ezek mellett színre vitték a mezőföldi néptáncokat és a turai huszárjelenetet is. Több alkalommal arany minősítést kaptak elismerésül, ezzel együtt az országos döntőben is felléphettek. Egyéb országos versenyeken is öregbítették Sárkeresztúr jó hírét. Állandó résztvevői és segítői a település rendezvényeinek. A tagok összetartása nagyon jó példával szolgál a helyi formális vagy informális civil csoportoknak. Nagyon jó és támogató az együttműködés a klub és az önkormányzat között, kölcsönösen számíthatnak egymásra. Egyik oldalról a művelődési házban díjmentesen biztosított a klubhelyiség használata. Másrészt pedig megvalósul a klub tagságának részéről a mindenben segítés, legyen ez kisebb vagy nagyobb települési vagy egyéb közösségi rendezvény, vendégfogadás, ünnep. Évente több alkalommal nyugdíjas találkozó szerveződik a közeli klubok között, váltakozó helyszíneken. Ezek mindig fergeteges hangulatban, közös étkezéssel, nótával és tánccal zajlanak, feltöltődést biztosítva a jelenlévőknek. A klub élete tartalmas együttlétekkel tarkított, a névnapok megünneplése mellett a kerek házassági évfordulók is jó alkalmak a bensőséges ünneplésekre. A legkitartóbbak mellett szerencsére bővülés is megfigyelhető, ami reménykeltő a csoport fennmaradása szempontjából.

Vihar Lovas Egyesület

 Vihar Lovas Egyesület 
8125 Sárkeresztúr, Szent István utca 1.

Elnökség: 
Csuti Péter- elnök
Kovács Zoltán- alelnök
Barcza Tibor- alelnök

Elérhetőség: 06/30-388-0114

Bemutatkozás:

A Sárkeresztúri Vihar Lovas Egyesületet 2007 tavaszán hozta létre a helyi fogathajtó versenyeket 2004 óta szervező baráti társaság. Az egyesület alapításának célja a lovassportok, főként a fogathajtás népszerűsítése, a hasonló érdeklődési körrel rendelkezők számára szakmai programok szervezése, valamint a település életében aktív közösségi élet kialakítása volt. Mindezek érdekében az egyesület tagjai a fogathajtó versenyek lebonyolítása mellett minden évben lovasbálokat, hagyományőrző szüreti felvonulást szerveznek. Versenyzőik révén az ország számos pontjára eljutottak és megismertették Sárkeresztúr nevét. Az évek során alkalmuk nyílt megyei, regionális és országos döntők szervezésére, amelyek ugyancsak településünk hírét vitték.

Sárkeresztúri Hölgyek Baráti Köre

Sárkeresztúri Hölgyek Baráti Köre

Klub vezetője: Szirákiné Tóth Ilona

Bemutatkozás:

A Sárkeresztúri Hölgyek Baráti Köre 2003 -ban akakult 11 fővel. Legnagyobb létszámunk 2013-ban volt 16 taggal.  Jelenleg 11-en vagyunk. Megalakulásunkkor még legtöbben aktívan dolgoztunk. Klubunkat azért hívtuk létre, hogy nekünk, akkor még közép korosztály beli  asszonyoknak is legyen egy közősségünk ahol rendszeresen találkozhatunk, beszélgethetünk , jól érezhetjük magunkat egymás társaságában. Minden hónap első hétfőjén  találkozunk, beszélgetünk,programokat szervezünk. Megünnepeljük a névnapokat és a Karácsonyt. Ilyenkor finom ünnepi ételek kerülnek az asztalra. Megemlékezünk az éppen aktuális ünnepekről. Figyelemmel kísérjük a faluban zajló eseményeket. Rendszeresen részt veszünk a közösségi rendezvényeken, ünnepségeken, szereplést vállalunk azokban. Mi is szerveztünk már kulturális programokat,író-olvasó találkozókat ezekre meghívtuk a falu közösségét. Moziba,színházba,kirándulni is járunk. Programjainkhoz rendszeresen kaptunk támogatást az Önkormányzattól amit ez úton is szeretnénk megköszönni. Klubunk nyitott azok számára akik szeretnének társaságunkhoz  csatlakozni. Szeretettel várjuk az új jelentkezőket.

Bella Voce Kamarakórus

Bella Voce Kamarakórus

Bemutatkozás:

 

Kacifánt Néptánccsoport

Kacifánt Néptánccsoport

Bemutatkozás:

 

Szeretem Sárkeresztúrt Egyesület

Szeretem Sárkeresztúrt Egyesület
8125. Sárkeresztúr Szent István út 1.

Elnök: Rudniczai Rudolf

Elérhetőség: 06706310119

E-mail: rudniczai0802@gmail.com

Bemutatkozás:

Az Egyesület 2021 októberben alakult Szeretem Sárkeresztúrt néven. Eddigi tevékenységeink és állandósult programjaink közé tartozik a Küldj levelet a Mikulásnak, melyben a településen élő gyermekek írhatnak és erre a Mikulás egyenként válaszol és személyesen viszi is ki a választ. Öröm látni a mosolyt az apróságok arcán, mikor személyesen megérkezik hozzájuk a nagy szakállú. Másik fontos rendezvényünk az Arató bál, eddig nyáron a településen nem szerveződött hasonló program, mi hagyománnyá kívánjuk tenni, hogy a település lakóinak sűrűn legyen lehetőségük a kikapcsolódásra. A település egyéb programjaiba is tevékenyen bekapcsolódunk és segítjük, támogatjuk a rendezvényeket, egyéb civil szervezetekkel együttműködve. Egy célunk van, a településen élőket összekovácsolni egy közösségbe, hogy minél színesebb és érdekesebb kulturális élettel találkozzanak a faluban.

Sárkör Színtársulat

Sárkör Színtársulat

Elnök: Rudniczai Rudolf

Elérhetőség: 06706310119

E-mail: rudniczai0802@gmail.com

Bemutatkozás:

Színjátszókörünk a VIII. Pajtaszínház programra alakult SárKör néven, mi képviselhettük Sárkeresztúrról Fejér vármegyét a Nemzeti Színházban. Majd 30 ember alkotja a szereplőgárdát az 5 éves korosztálytól egészen a 70 évesig. A Lúdas Matyi című rajzfilm alapján készültünk az előadásra, melyet Kozáry Ferenc a Székesfehérvári Vörösmarty Színház színművésze rendezett. A Pajtaszínház szemle után több meghívást is kaptunk, melyeket mindig nagyon örömmel vállaljuk, eddig 14 alkalommal adtuk elő darabunkat. Büszkék vagyunk rá, hogy a település óvodájának vezetője és a falu polgármestere is aktív szerepet vállal az előadásban, illetve külön öröm, hogy településünk táncegyüttse, a Kacifánt Néptánccsoport is emeli előadásunk színvonalát. A színjátszó kör tevékenységét új darabbal folytatjuk, már önállóan. Petőfi Sándor: A helység kalapácsa című művét visszük színpadra. Nagyon pozitív hatással van ez az új kezdeményezésünk a település közösségére, sokan követik előadásainkat, más településekre is utánunk utaznak és büszkék lehetnek, hogy olyan településen élnek, ahol ilyen erős a közösség.

Megszakítás