Roma Kultúra Napja rendezvénysorozat

Kedves Sárkeresztúriak!

Lezajlottak a Roma Kultúra Napja programsorozat eseményei. Ezekről számolok be néhány gondolattal, és sok-sok képpel. Az első napon, vasárnap a gasztronómia állt a középpontban. A meghívást elfogadó tíz csapat jó korán megérkezett a sportcentrumban felállított rendezvénysátorba. A főzőhelyek gyors elfoglalása után villámgyorsan nekiláttak az egytálételek elkészítésének. Pillanatok alatt fantasztikus illatok terjengtek a levegőben, ehhez remek hangulatú beszélgetések csatlakoztak. A nap fő vendége nagyon messziről érkezett. Ásós Géza étteremtulajdonos-szakács magával hozta a békési, jó fűszeres töltött káposztát is, nem kevesebb, mint 250 adagot. Ennek a kiosztásával és elfogyasztásával kezdődött az ebéd. Aztán sorra elkészültek a helyi specialitások is, a halászlé, a különféle pörköltek – szelíd és vad verzióban – a sültek, a nyúlpaprikás és lucskos káposzta. Készült helyben lángos és pogácsa, minden mi szem-szájnak ingere. A desszertek idején a „Kiscsillagok” tánccsoport, majd Huszti Péter és Budai Viktor szórakoztatta a közönséget. A koncert után tombolasorsolás emelte tovább a hangulatot. A nap záró eseménye a mozi volt, ahol az Átok és szerelem című örökzöld balladát néztük meg.

A visszajelzések szerint egy fantasztikusan sikerült családi napot zártunk, amelyet várhatólag hamarosan megismételünk a jelenlévők igényére és örömére.

A második napon, hétfőn a középpontban a „Példaképek” beszélgetés állt. Meghívott vendégeink voltak Balázs József atya, Harmath József a Lásho Lecsó zenekar alapítója, Huszti Bence közgazdász, Lakatosné Cellár Adrienn mentálhigiénés szakember, Daróczi János Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság igazgató és Oláh József közéleti személy. Hárman közülük sárkeresztúri gyökerekkel rendelkeznek. A körkérdések megválaszolása során választ kaphattunk arra, hogy ki és miért lehet példaképünk, mi a követendő életpélda, mi lehet a motiváló tényező, hogy akár a nehéz sorsokból is ki lehessen törni, kiváló eredményeket lehessen elérni. Azonban mindannyian leszögezték, hogy mindenkinek a maga útját kell járni, azt kitaposni, azért erősen kell dolgozni. A program keretében papírszínház előadást és egy helyi mesét is hallhattunk a moderátor Vas Márta prezentációjában. Kulturális nap lévén egy pergő Kahoot-játék szólt többek között a roma jelképekről, a szűkebb környezetünkről, roma nyelvi ismeretekről. A vetélkedőt követően a helyi SÁRKÖR színjátszó csoport megörvendeztette a nézőket Petőfi Sándor: A helység kalapácsa című komédia előadásával. A záró program hétfőn is mozi volt, a SOMNAKAJ gypsy musicalt néztük meg.

Megszakítás